Bir hukuki sorunuz veya davanız olduğunda ister istemez çevrenizde varsa bir avukata veya yargı alanında meslek icra eden bir eşinize dostunuza danışmak isteyebilirsiniz. Ya da herkesin yaptığı gibi tüm gün elimizde bulundurduğumuz telefonumuzu elimize alıp arama motoruna belli kelimeler ile olayınızı, sorunuzu yazıp bir cevap aramaya çalışabilirsiniz. Ama sorunuzu içeren son yargı kararlarını veya bu konudaki hukuki kitapları alıp okumak yapacağınız bir şey değildir. Bu arada bu durum hukuk alanında olduğu kadar her konuda yapılan bir şeydir ancak eminim ki hukuk ve tıp bu konuda başı çekecektir. İşte tam da bu yüzden aradığınız bilgiyi internet ortamında bulmaya çalıştığınızda olur da yolunuz siteme düşerse diye, bir de kendi düşündüklerimi ve paylaşmak istediklerimi hukuk alanında veya alanın dışında sizlere sunmayı istediğimden bir blog sayfası da oluşturmaya karar verdim. Aynı zamanda hala yazarı olduğum ve güncel yazılarımı sunduğum belli gazete ve dijital platformlarındaki yazılarımı da bu blog sayfamda sunma imkanı bulacak olmak bir başka pozitif etkisi daha oldu.
Buradaki yazıların içeriği hukuki konularda olduğu kadar hukuk dışı; gündeme dair güncel meseleler, edebiyat, sanat ve hayat gibi belli başkaca birçok konuda olacaktır. Çünkü dediğim gibi burada insana hukuki bilgi sağlamak kadar insanların farklı bilgilere de erişimini sağlamayı ve beni iş hayatım dışındaki düşüncelerimle de tanımasına fırsat tanımaktır. Hatta çeşitli konularda benzer düşüncelere sahip olan ve ilgi alanlarımızın ortak olduğunu düşünen kişiler de buna dayanarak meslek dışında da paylaşımda bulunmak üzere benimle iletişime geçebilirler.
Vakit buldukça benim de bolca yaptığım üzere ve oradan yararlı bilgileri hayatıma katmayı da amaç edinmek niyetiyle blog okumak herkes için gerçekten çok faydalı bir etkinlik olabilir. Hem daha hızlı bilgi edinmeyi sağlar hem de güncel konularda bilgilendirici içeriklere ulaşmak kolaydır. Bloglar, genellikle daha kısa ve öz olduğu için zaman açısından avantajlı da oluyor. Kitaplarla kıyasladığında, bir konuda derinlemesine bilgi edinmek için kitaplar harika bir kaynakken, bloglar daha pratik ve hızlı bir çözüm sunabilir, sizi sadece ilgi duyduğunuz alana dair çok daha kısa bir kaynakla bilgilendirip temel bir fikir edinmenizi sağlayabilir.
Günümüzde internetin sağladığı kolaylıklarla birlikte, bilgiye ulaşmak çok daha hızlı ve kolay hale geldi. Bloglar, dijital içerik dünyasında önemli bir yer tutuyor ve kitapseverlere bilgiye ulaşma niyetinde olanlara hızlı, erişilebilir içerikler sunuyor. Kitap okumanın derinlemesine bilgi sağlama konusunda hala bir avantajı olsada, blog okumak günümüzün hızla akan bilgi dünyasında daha pratik bir alternatif oluyor. Özellikle hukuk ve tıp konusunda fakülteler bitirip konu hakkında uzmanlaşmak için okunması gereken onlarca kitabın ve görülmesi gereken dersin ana temasını size kısaca ve teknik terimlerden arındırılmış bir şekilde anlama imkânı sağlıyor. (*1)
1. Fakülteleri, dersleri, eğitimleri zaten hiç konu etmiyorum ama bir alandaki açıklayıcı kitaplar bile genellikle kapsamlıdır ve bir konuyu derinlemesine ele alır. Bu, özellikle bir konuda uzmanlaşmak isteyenler için mükemmel bir avantaj olsada, zaman açısından sıkışık olanlar için zorlayıcı olabilir. Bloglar, daha kısa ve öz formatlarıyla bilgiye hızlıca ulaşmanıza yardımcı olur. Bir blog yazısını birkaç dakikada okuyarak, konu hakkında temel bir anlayışa sahip olabilirsiniz.
2. Bloglar genellikle yazarları tarafından güncellenir ve taze, anlık bilgiler sunar. Özellikle teknoloji, pazarlama, iş dünyası gibi hızla değişen alanlarda, bloglar okurlara en son gelişmeleri hızlı bir şekilde aktarır. Kitaplar ise genellikle uzun yazım süreçlerinden geçtikleri için bazen güncelliğini kaybedebilir. Bu güncellenebilir yapısı hukuki kararların son kararlara göre şekillenen içtihadların bu alandaki paylaşımını bile kolaylaştırmaktadır.
3. Bloglar, farklı yazarlar ve içerik üreticileri tarafından yazıldığı için, çeşitli perspektifler ve deneyimler sunar. Bu da bir konuda farklı düşünce yollarını keşfetmenizi sağlar. Kitaplar ise genellikle tek bir yazarın görüşünü daha derinlemesine sunar. Bu alanda diğer hukuki sayfaların ve sitelerin sizlere sunacağı bilgiler ile buradaki yazıları karşılaştırabilir ve farklı bakış açıları ve yorumlara ulaşabilmek de bu çeşitliliği ve zenginliği arttırmaktadır.
4. Birçok blog, ücretsiz olarak yayınlanır ve internet bağlantısı olan her yerden erişilebilir. Sadece telefonunuzun ucunda bu yazıyı istediğiniz an istediğiniz yerde okuyabilecek olmanız benim en büyük motivasyon kaynaklarımdan biri oluyor. Bu, blogları, bilgi edinmek isteyen herkes için mükemmel bir kaynak haline getirir. Kitaplar ise genellikle bir ücret karşılığında satın alınır ve fiziksel veya dijital formatlarda bulunabilir. Kitap almak her zaman her zaman mümkün olmayabilir, ancak bloglar daha erişilebilir ve çoğu zaman ücretsizdir.
5. Bloglar, genellikle bir konuya dair özet bilgiler verir. Eğer derinlemesine araştırma yapma zamanınız yoksa veya yalnızca genel bir fikir edinmek istiyorsanız, bloglar bu konuda ideal bir kaynaktır. Kitaplar ise, özellikle akademik ya da teorik bir içeriğe sahipse, daha fazla zaman ve dikkat gerektirebilir. Zaten günümüzde her şey çokça zamanımızı almaktayken insanlar bilgiye de bir an önce hızlı bir şekilde ulaşmak niyetindedir. (*2)
*1. Bir yanlış anlamanın önüne geçmek isterim. Öncelikle blog yazıları ile kimsenin bu iki tekniği çok derin ve karışık alandaki sorunlarına net bir çözüm bulacağını savunmadığımı belirtmeliyim. Bu sadece bazen bir bilgi arayaşında olan ve bu alanlardaki teknik terimlerin veya çokça bilgi kirliliğinin kafasının karıştığı yerlerde kişiye bir izah, daha kolay bir kavrayış herkesin diline bir tercüme olmaya çalıştığını belirtirim. Asla net veya kesin bir çözüm arayışını sağlamadığı gibi, niteliği itibariyle çokça zor olan konuların, halkın veya dijital alanlardaki görünümünü basitleştirmek değil, aksine daha çok basitleştirilerek anlatımı gerektiği ile ne kadar anlamlı ve derin konular olduğunu pekiştirmektir. Bu konuda gelebilecek eleştirilerin önüne şimdiden böyle bir açıklama ile geçme ihtiyacı duydum.
*2. Burada da başkaca bir yanlış anlamanın daha önüne geçmek isterim: Hap bilgi faydalıdır gibi bir yorumun doğruluğunu savunmak değildir niyetim. Ancak günümüz yoğunluğundaki insanların bilgiye kolayca ulaşması ve bir temel sağlayacak görüşe ulaşması açısından özet bilgiye sahip olunması da elzemdir ve insanlar için faydalı yanı mevcuttur. Sadece bu anlaşılması zor ve karmaşık konuların tabii ki bu şekilde kavranmaya çalışılmasını bir yanda tutarak, bazı detaylamasına ve derinlemesine öğrenilmesi gereken konuların kitap ve eğitimler aracılığıyla öğrenilmesine engel değildir. Eğer vakti ve ilgisi varsa bunu tabii ki herkese de tavsiye etmekteyim. Bir vatandaş elbette ki vergi hukukuna dair derinlemesine ilgi duymayabilir ama ilgisi olan diğer konuları blogda veya özet bilgi olarak değil, daha kapsamlıca öğrenmesi en büyük tavsiyemdir. Yazımın son cümlelerinde blog her ne kadar faydalı olsa da sizi kitaplardan ve eğitimlerden uzaklaştırmasın mesajını da vermiş olayım.